پستان و كانسر پستان:
سینه اندام و غده ای است كه در قفسه سینه قرار دارد. سینه از مجاری شیرساز، چربی، اعصاب، لنف* و عروق خونی، رباط ها، و سایر بافت همبند تشكيل شده است. در پشت سینه عضله سینه ای و دنده ها قرار دارد. ماهیچه و رباط ها به نگه داشتن سینه در جای خود کمک می کنند.
بافت سینه حاوی غددي است که می توانند شیر بسازند. به این غدد شیری لوبول می گویند. لوبول ها شبیه خوشه های کوچک انگور هستند.
لوبول ها از طريق مجاري كوچكتري به نام داكت به نوك پستان(نيپل) مرتبط مي شوند. نيپل توسط يك حلقه ي پوست تيره به نام آرئولا(هاله دور پستان) احاطه شده است.
*لنف مایع شفافی است که به سلول ها آب و غذا مي رساند. لنف همچنین به مبارزه با میکروب ها کمک می کند و در نهايت
از بافت پستان به عروق لنفاوی و به غدد لنفاوی نزدیک زیر بغل(گره هاي لنفي زير بغلي) شما تخليه مي شود.
سرطان سینه از سلول های سینه شروع می شود و تقريباً همه كارسينوما هستند. کارسینوم به سرطان هایی گفته مي شود که از سلول ها(سطوح داخلی يا خارجی بدن) شروع می شوند.
انواع سرطان سينه:
- سرطان مجرای سینه از سلول ها پوشاننده مجاری شیر شروع می شود. مجاری شیرلوله های نازکی که شیر را از لوبول ها به نوك سینه مي برند. اين سرطان شايعترين نوع سرطان سينه است.
- سرطان سینه لوبولار از لوبول ها(غدد شير ساز) شروع می شود. هر کسی حتي مردان ممکن است به سرطان سینه مبتلا شوند. با وجود تفاوت های بین مردان و زنان درمان بسیار مشابه است.
سرطان سینه چگونه دربدن منتشر مي شود:
سلول های سرطانی مانند سلول های طبیعی رفتار نمی کنند.
تفاوت سلولهای سرطانی با سلولهای معمولی:
- تومور اولیه
با گذشت زمان، سلول های سرطانی توده ای به نام تومور اولیه ايجاد مي كنند.
- تهاجمی
سلول های سرطانی می توانند به بافت های اطراف رشد کنند. سرطان سینه مهاجم سرطان سینه ای است که از طريق مجاری شیر یا غدد شيرساز به داخل بافت سینه یا غدد لنفاوی مجاور پخش می شود.
- متاستاز
برخلاف سلول های طبیعی، سلول های سرطانی می توانند گسترش یابند و در سایر قسمت های بدن تومور ایجاد کند.
گسترش سرطان را متاستاز و سرطان ايجاد شده را متاستاتيك مي نامند. در این فرآیند، سلول های سرطانی از تومور اولیه جدا می شوند و از طریق عروق خونی یا لنفاوی به اعضاي ديگر مهاجرت مي كنند. آنها ممکن است در سایر نقاط، توده سرطانی ثانویه ايجاد كنند.
پیشگیری از سرطان سینه:
خطر ابتلا به سرطان سینه در زنان با چندین عامل افزایش مییابد که به آسانی قابل تغییر نیستند:
- داشتن اولین عادت ماهانه قبل از 12 سالگی.
- باردارشدن بعد از 30 سالی.
- یائسگی زودرس.
- سابقه سرطان سینه در خانواده.
- استفاده از درمان هورمونی برای یائسگی و قرار گرفتن سینه در معرض اشعه بویژه در سن جوانی از دیگر عوامل خطر شناخته شده در بروز سرطان سینه هستند.
افزایش وزن بدن در بزرگسالان با افزایش خطر ابتلا به سرطان سینه بعد از یائسگی ارتباط دارد. همچنین الکل خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش میدهد. حتی مصرف کم الکل هم با افزایش خطر مرتبط است.
بسیاری از مطالعات نشان دادهاند که فعالیت بدنی متوسط تا شدید، یک رژیم غذایی غنی از سبزیجات، میوه، مرغ، ماهی و محصولات لبنی کمچرب خطر ابتلا به سرطان را کاهش می دهند.
اکثر مطالعات نشان دادهاند که مصرف چربی کمتر تأثیر زیادی در کاهش خطر ابتلا به سرطان سینه دارد.
بهترین توصیه در مورد رژیم غذایی و فعالیتی که احتمال خطر ابتلا به سرطان سینه را کاهش میدهد عبارتست از:
- فعالیت بدنی منظم و آگاهانه داشته باشید.
- با محدود کردن کالری احتمال وزن گرفتن را در طول زندگی خود کاهش دهید و فعالیت بدنی منظم داشته باشید.
- NCCN Guidelines for Patients®: Invasive Breast Cancer, 2022
- https://www.webmd.com/breast-cancer/default.htm